Honvédek az EAG-tól...

2017. január 25. - IkarusEAG

 

Az ezredforduló után, a Honvédelmi Minisztérium  2002 novemberében meghirdetett járműtendere ígérkezett a 2003-2018 közötti időszak legnagyobb összegű és legnagyobb darabszámú katonai járműbeszerzésnek. A minisztérium által kiírt pályázat, a három kategóriában összesen 8-10 ezer gépjármű beszerzését irányozta elő , 15 év alatt 230-250 milliárd forint értékben. Az autóbusz kategóriában az Ikarus Trade Kereskedelmi Kft. volt a befutó az Ikarus Egyedi E95M típusával, a közúti összkerékmeghajtású gépjárművek kategóriában az Iveco SpA, míg a katonai terepjárók kategóriában a Rába Jármű Kft. nyert. 

Miután létrejött a keresztszerződés az Ikarus Trade és a HM Biztonsági és Beszerzési Hivatala között elkezdődhetett a járművek gyártása. A szerződés 200 autóbusz legyártását foglalta magába, de ennek csak töredéke lett leszállítva. Minden év június 30-án határozzák/ták meg a következő évre szóló igényeket egy kiegészítő szerződésben. 

123-2320.JPG

Nyugodtan állíthatjuk, hogy ennek a típusnak a megszületése elsősorban a HM tendernek köszönhető, de a mátyásföldi gyárban már az ezredforduló után volt szándék arra, hogy a piaci igényeknek megfelelve, egy új típussal rukkoljanak elő. A faceliftes E95 debütálása utána piacon egyre nagyobb igény jelentkezett a nagyobb utaskapacitású, de nem turista intercity autóbuszokra. A nagyobb utaskapacitás mellett igényként jelentkezett még a nagyobb méretű csomagtér is. Az angol és a finn piacról is érkeztek jelzések. Az angolok a 350-ek kiváltására kerestek helyközinél nagyobb komfortfokozatú, és nagyobb csomagterű autóbuszokat. A finnek is hasonlót szerettek volna, s a volántársaságoknak is szükségük volt az E95-nél nagyobb befogadóképességű városközi autóbuszokra. A Honvédelmi Tenderen nyertes E95.70-es típus polgári változatának megalkotása, pont ideális volt a fentebb említett felmerülő igények kielégítésére (9 köbméteres csomagtér, nagyobb befogadóképesség).

p0013615.JPG

A prototípus jármű váza az Egyediben.

A 12.000 mm, és 2.550 széles kocsik RÁBA B260.80-300M alvázra épültek. Mivel az autóbuszok csak 12 méteresek a csomagterük mérete így 1 m3-rel elmarad a polgári változatétól (9 m3). A típus természetesen rendelhető lett volna más ajtókiosztással is (1-1-0), de a hagyományos 250-es ajtókiosztással lehetett maximalizálni a csomagtér méretét, amely 8 köbméteres lett így.

123-2323.jpg

16231283_10211470905639276_1738939227_o.jpg

Az utastér. Az autóbuszokba  RÁBA-MÓR “KÖRMEND I.” nevű távolsági ülés került. Dönthető háttámlás, a járóköz felé szélesíthető kivitel. Az éjszakai világításról a lámpatestbe integrált száloptika gondoskodik, melyet kék színű LED világít meg.

A jármű 354 lóerős EURO 3-as, 11,970 literes motorját a Daimler szállította (Daimler-Benz OM457LA E3). A gumiabroncsok mérete is nagyobb egy átlagos autóbuszétól (315/80 R 22,5).  Az E95MT utasterének állómagassága a kocsi teljes hosszában 1957 mm. A busz sisakja ugyanis nem a légkondicionáló (Webasto CC350) berendezés miatt púposodik ki a szélvédő fölé, hanem a mennyezet miatt. A hűtés és fűtés elsősorban az "A" tengelyt terheli, így üresen is jobban irányítható a jármű. A megfelelő súlyelosztás érdekében a légkondicionáló berendezést a két tengely közötti tetőrészre telepítették, amely WEBASTO CC350 Kompakt típusú (tetőfűtéssel).

 

p0013604.JPG

Az E95M alváza. A fenékváz un. alvázhoz integrált felépítésű rácsszerkezet, mely kiváltja az alváz hossztartó gerendáit a tengelyek között. A fenékváz lehetővé teszi a teljes hosszban végigfutó magasítós padlószerkezet felépítését, az üléslábak rögzítését biztosítja a tengelyek között minden gépészeti és elektromos vezeték elhelyezését.

123-2315.JPG

"A jármű sisakja".

nevtelen5.jpg

A vezetőtér és a parancsnoki asztal.

 

Az E95.70 típusú autóbuszok teljes mértékben megfeleltek a Honvédelmi tender követelményeink, s a NATO előírásinak.


Nos mit is takar a NATO kompatibilitás (STANAG- NATO Egységesítési Egyezmény)?

Fényálcázó rendszer, lemosható álcázó festés, külső indító csatlakozó, szimbólumok és kapcsoló jelölések, vegyszerekkel mosható utastér. Az akkumulátor láda tere alkalmas a STANAG szabvány szerinti akkumulátorok fogadására. A járműveken alkalmazott bevonatrendszer ellenáll az ABV szennyező anyagok és mentesítő anyagok hatásainak, valamint alkalmas a tervezett álcázó festékrendszer felvitelére és eltávolítására, továbbá infraaktív tulajdonságokkal bír továbbá ellenálló az ultraibolya sugárzás hatásával, illetve a nagynyomású mosó-vízsugár mechanikai hatásaival szemben. Egyes járműveket gépkarabélytartóval is szerelték.

 

Az autóbuszok HELLA gyártmányú elemekből összeállított fényálcázó berendezéssel vannak ellátva. A rendszer kialakítása megfelel az érvényes STANAG 4381 előírásnak. A fényálcázó és a polgári fény üzemmód közötti váltás egy többfokozatú kapcsoló beépítésével biztosított. A kapcsoló lenyomása és ezt követő reteszelése biztosítja, hogy fényálcázó üzemmódban a polgári fényforrások nem működnek, az egyes üzemmódok nem keveredhetnek egymással.

A fényálcázó világítótestek elhelyezése:

- mellső felső határméret jelzők : a szélvédő üveg mögött a jobb -és a bal
oldalon a szélvédő sarkában,
- résfényszóró: a vezető szemtengelyével egy vonalban, a talajszinttől 1060 mm
magasságban, a gépjármű alaphelyzetében,
- mellső alsó méretjelző : jobb és bal oldalon a lökhárítósarok feletti
burkolóelemen a polgári fényszóró lámpák felett,
- mellső irányjelző : jobb és bal oldalon a lökhárítósarok feletti
burkolóelemen a polgári fényszóró lámpák felett,
- hátsó felső határméret jelzők : a hátfalüveg mögött, az üveg felső sarkaiban,
- hátsó alsó méretjelző: hátsó középső lökhárító jobb és bal oldalán alul
- hátsó irányjelző: hátsó középső lökhárító jobb és bal oldalán felül
- féklámpa: hátsó középső lökhárító jobb és bal oldalán középen
- lépcsőtéri kék fényű helyzetjelzők

Álca üzemmódban egyes berendezések működése le van tiltva. Ilyen például a légkondicionáló berendezés, hangjelzés, fűtőkészülék, összes utastéri világítás.

nevtelen4.jpg

A 2003-as tendergyőztesek kihirdetését követően a megrendeléseket fokozatosan futtatták volna fel, s a legnagyobb értékű vásárlásokra 8-10 év elteltével került volna sor. 2003 és 2005 között 18 járművet rendelt a HM. Ezután a következő megrendelést 2007-ben adták le, 3 +15 darab E95-ös legyártására. Ez a mennyiség 2008 elején további 3 hónapra adott volna munkát 154 embernek. A tenderre csupán NATO kompatibilis buszokkal lehetett pályázni. Miután az EAG-ot 2007 végén bezárták a Magyar Honvédség továbbra is vásárolta a tender buszait, azonban azok már nem voltak NATO kompatibilisek. Az Irisbus gyári kialakítású, polgári kocsijait kapta a Honvédség a szerződésben foglaltak ellenére.

autowp_ru_irisbus_evadys_h_2.jpeg

A  járműátadások továbbra az EAG telephelyén történtek, annak ellenére, hogy ott már nem gyártottak autóbuszokat. A dokumentációkban gyártónévként az Ikarus EAG volt feltüntetve. Bár az Irisbus átvette a megrendelések teljesítését, de mindeddig 1 db Domino típusú, 3 db Evadys típusú és egy midi Iveco érkezett a HM-hez.  

Ez az állami megrendelés igencsak kényes téma volt akkor, mikor kezdett kirajzolódni az a terv, hogy az EAG-ban a gyártást meg akarják szüntetni. Ezt az állami megrendelést úgy dobta el az Irisbus egy működni akaró cégtől, hogy eladták az Ikarusbust és az Ikarus Trade Kft.-t 2006-ban, s velük együtt az Ikarus márkanevet is, mert nem akarták fenntartani még az állami megrendeléseket sem. Miután az Ikarus részvények magyar tulajdonba kerültek ellehetetlenült a típus gyártása, mivel a tendernyertes típus gyártási jogai az Irisbusnál maradtak. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eagbuszok.blog.hu/api/trackback/id/tr4212155527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.